Endelig! Nå kommer søkerne!

KI vil gjøre det samme for jakten på drømmejobben som sjekkeapper har gjort for jakten på kjærligheten. 

Endelig vil drømmen til alle som noensinne har lagt ut en stillingsannonse bli oppfylt. Allerede nå ser vi at antallet søkere har tatt seg kraftig opp fra søknadstørken i 2021, og det skal ta seg opp enda mye mer!

Arbeidsledighet er ikke forklaringen

Joda, økt arbeidsledighet bidrar til at flere er på jakt etter jobb. Siden sommeren 2022 har arbeidsledigheten i Norge økt fra 3,1 til 3,9 prosent i mars i år(ifølge SSB). En økning i den nærmest rekordlave ledigheten er nok en forklaring, men det er ikke hele. Og det er ikke forklaringen på at antallet søkere kan øke nærmest eksponentielt de kommende årene.

Å søke på jobber er ganske kjedelige greier. Tilpasse, CV, skrive søknadsbrev, velge et egnet bilde, svare på screeningspørmål etc. Det er en arbeidsprosess som er helt perfekt å overlate til kunstig intelligens. Og det er det stadig flere som gjør. Ennå har jeg et inntrykk av at de fleste velger jobben de vil søke på selv, og deretter bruker chat GPT til å utforme eller tilpasse søknaden.

Veldig snart vil flere av oss få hjelp av KI til å finne jobber som vi kan søke på på tvers av de forskjellige kanalene som finnes der ute. Teknologi som kommer med forslag til jobben den mener du bør søke på inkludert tilpasset CV, søknad og to, tre nøkkelargumenter for hvorfor du er rett for jobben (og jobben er rett for deg). Denne teknologien finnes og brukes i dag. sjekk ut Sonara eller Autojob (som bare er to eksempler i et hav av muligheter). Hvor mange søknader har du lyst til å sende i dag? 10, 20 eller kanskje 100?

Ble du nysgjerrig nå? Anders Grimstad i Schibsteds Foresight and Emerging Interfaces Lab Lead snakket inngående om dette under FINN sitt rekrutterings-seminar denne våren. Sjekk ut foredraget til Anders Grimstad på Youtube

illustrasjon av en mann som sender ut en mengde søkere med hjelp av AI

KI kan sette superfart på aktiviteten til jobbsøkere.

Det er varierende holdninger til om KI-genererte søknader er “ekte”, og hva de sier om avsenderen. Vi skal ikke gå inn på det her. Men det er trolig at selv vi som leser gjennom mange CV’er og søknader ikke klarer å skille særlig godt på om en bra søknad er skrevet med KI eller ikke. 

KI-forordningen er tydelig

Søknadsbunken vokser med andre ord, og det er bare å forberede seg på å lese i vei. For der KI kan hjelpe deg som privatperson med å søke på flerfoldige jobber så er det lite trolig at du kan bruke den samme teknologien til å sortere søknader når du skal ansette. EU sin vedtatte KI-forordning (AI-Act) beskriver utvelgelse som høy risiko, og foreløpig virker det veldig risikabelt å bruke AI til den oppgaven. Å se mellom fingrene med lovligheten er neppe en vei profesjonelle aktører og organisasjoner ønsker å gå.

Ikke bare positivt

Det er kanskje ikke bare positive konsekvenser med å få mange søkere. Kanskje vil en del av søkerne ikke tenke mye over hva som skjer videre, de har jo en hel masse søknader der ute. Andre søkere har fulgt selskapet ditt i mange år, de er, eller har vært fornøyde kunder eller kjenner andre som har mye godt å si om selskapet, miljøet, eller deg som leder. Det er med andre ord en stor risiko i å ikke bekrefte det positive inntrykket de har av selskapet og kanskje av deg. Å behandle en stadig voksende søknadsbunke og samtidig ivareta omdømmet kan bli en tidkrevende jobb.

På den annen side vil økt søknadsmengde gi muligheten til å se utenfor “andedammen” og styrke mangfoldet, om man griper den. Det vil i sin tur kreve en mer dokumentert og objektiv prosess som setter krav til kompetanse og tid. 

KI vil gjøre det for jakten på drømmejobben som sjekkeapper har gjort for jakten på kjærligheten. Det vil neppe øke kvaliteten, men utvalget.

Ole Aleksander Janzso er (teknologioptimist og) ansvarlig for kommunikasjon og markedsføring i Teft.

Trenger du hjelp til å tiltrekke motiverte kandidater og sørge for effektiv og god behandling av søkerne? Ta kontakt med oss i Teft, og vi legger til rette for en treffsikker prosess.