Kan jeg bruke AI når jeg søker på jobb?

Kortversjonen er ja, men fortsett å lese, så skal du få vite hvorfor vi i Teft mener det kan være en god idé å bruke AI når du søker på jobb.

Du har kanskje allerede gjettet deg til at mange arbeidsgivere og byråer bruker AI som verktøy når de utformer stillingsprofiler og utlysninger. Da er det etter vår mening bare riktig at du som kandidat skal kunne bruke AI når du søker jobb. Men resultatet bør bli bra, bedre enn om du hadde anstrengt deg skikkelig uten hjelp av AI.

Hva er fordelen?

Riktig bruk av AI vil hjelpe deg til å forstå hva som er viktig å beherske i jobben. Det gir deg også en pekepinn på om du har den kompetansen som kreves. Din søknad vil spisses for din CV (som du sikkert også har fått hjelp av AI til å lage) og tilpasses stillingsutlysningen. På den måten har du et mye bedre utgangspunkt for å presentere ditt kandidatur på en så god måte som mulig. Å bruke AI på riktig måte vil spare deg for tid. Og det vil sørge for at du alltid formidler et tilpasset kandidatur, og ikke en generisk søknad.

Er det noen fallgruver?

Vi som leser mange CV’er og søknadstekster ser ganske fort om du har brukt AI eller ikke. Og vi ser hvor flink du har vært til å tilpasse, bruke eget språk og være personlig. Ikke fall for fristelsen å la AI gjøre hele jobben. Da er nemlig sjansen ganske stor for at din søknad likner mye på andre som har gjort det samme.

Foreløpig har blant annet Chat GPT en ganske amerikansk stil å skrive på. Det kan noen ganger komme litt unorske og svulstige vendinger fra den kilden. Et annet viktig poeng er at det du skriver i din CV og søknad må være helt sant og autentisk. Om du skriver at du føler en sterk personlig motivasjon for oppgavene, så vil vi som intervjuer be deg forklare hva du mener med akkurat det. Da er det viktig at den påstanden er forankret hos deg, og ikke en fin vending som du har lånt fra en AI-assistent.

Hvordan søke på en jobb med AI?

Nei, akkurat det trenger du å finne ut av selv. Men vi i Teft mener at å beherske AI er en helt sentral kompetanse. Den vil sannsynligvis være viktig for om du klarer å effektivisere og øke kvaliteten på oppgavene du er tiltenkt å løse i jobben du har søkt på. Derfor bør du selv finne din måte å optimalisere prosessen som jobbsøker på. Du skal ikke se bort fra at det er kvalifiserende i seg selv.

Hva er viktig å tenke på?

Det er ikke noe poeng i å bruke AI om du ikke mener at den hjelper deg til et bedre resultat enn du får til uten. Ved riktig bruk av AI må du likevel fortsatt skille deg ut i mengden. Klarer du det, samtidig som du viser at du behersker et nytt verktøy, mener vi at dette kan være en god idé. AI vil være et verktøy du som jobbsøker i fremtiden bør være forberedt på å ta stilling til. Tefts del 1 av hvordan man kan bli en AI-spesialist, kan du lese her.

Til slutt: pass på at det som står i din CV og søknad er helt sant. Du må være klar for å forsvare din motivasjon og kompetanse når du møter til intervju. Les om 13 vanlige intervjuspørsmål og hvordan du nailer dem, her. Og husk at det aller viktigste er en god, relevant og presis jobbsøknad som er tilpasset stillingsutlysningen. Det kan være den som skiller seg ut fra søkermassen. Du kan lese våre tips til hvordan skrive en god jobbsøknad, her.

Kan jeg bruke AI når jeg søker på jobb? Illustrasjonsbilde.